Allround shitten

Ook ik maak me deze week schuldig aan een gezonde nieuwsgierigheid of we deze winter dan toch echt weer die tocht der tochten gaan houden. Het komt per slot van rekening niet al te vaak meer voor dat je de kans krijgt om al die wezenloze boertjes voan buuten, advocaten, studenten, soms koninklijke incognito’s, schoenlappers en plastisch chirurgen langs elf friese steden te kunnen zien schaatsen met een compleet bensnotterd gezicht, alsof hun leven er van af hangt.
Dus zette ik voor de verandering de Friese Omroep maar eens aan om te zien hoe koel de rayonhoofden hun hoofd hielden. Nadat ik de volumeknop ietwat harder had gezet en mijn hoofd wat meer naar het televisietoestel had gedraaid in de hoop om iets van het friese dialect te verstaan, was het hele item alweer afgelopen en ging het onderwerp over op iets anders. Mijn hoofd tolde nog van alle vreemde scandinavisch gelijkende woorden en nam niet veel notie van het volgende onderwerp. “Dit weekend is het allround shitten gehouden”, hoorde ik de friese presentator nog zeggen. “Allround shitten?”, vroeg ik me vol verbijstering af, terwijl ik had kunnen ruiken dat het natuurlijk om de friese vertaling van het werkwoord schaatsen ging. In een vlaag zag ik echter allemaal chagrijnige Mart Smeetsjes op een rijtje zitten, zich beklagend over autoque-lezende presentatoren. Desalniettemin was het uitgesproken friese werkwoord voor mijn Vlaardingse hersencellen moeilijk te behapstukken en werd het op een wat andere manier geinterpreteerd.
Het ‘achterneefje’ van de Germaanse taal, had wel een raar woord verzonnen voor ‘schaatsen’.
Hoe kon het zijn dat het Universum tijdens zijn deponering van de nederlandse residenten, in dit land zo een nauwelijks verstaanbaar dialect had gezaaid. Benoem schaatsen gewoon zoals het is: ‘schaatsen’, dan kunnen we het allemaal goed verstaan.
Laat allround shitten nou gewoon aan de Grompy van de Nederlandse sporttv over, Mart Smeets, die het enige fantastische winterse evenement allertijden gewoon een commerciële shitzooi vindt. Althans daar komt het min of meer op neer.

Be Sociable, Share!

Celesta

Since 1989 entrepreneur: exclusive importer of Italian espresso coffee Manuel Caffè, Pumpkinseed oil, Acme Cups, Manuka honey; publisher 50+ own websites, producer kids TV channel, photographer red carpet, illustrator/graphic designer, webhoster/designer, writer, mother/PR-manager of one of the world's best hyper realistic artists Rajacenna, Tarot reader, writer AllAboutLife for Celesta.nl since 2003

You may also like...

1 Response

 1. RoxieCHoudek says:

  I’d like to thank you for the efforts you may have devote penning this website.
  I truly hope to view the identical high-grade
  blog articles from you down the road as well. Actually, your creative writing abilities
  has motivated me to acquire my very own website
  now 😉

  My web blog: RoxieCHoudek

Leave a Reply